+30 694 432 66 78 +30 2695 100 431 info@artandwine.gr
Λευκή ποικιλιά σταφυλιών Ρομπόλα - Ζακυνθινά κρασιά - Ζακυνθινά Οινοποιεία

Ποικιλία Ρομπόλα

Ρομπόλα, η λευκή ή ασπρορομπόλα. Είναι ίσως η πιο εκλεκτή ελληνική ποικιλία σταφυλιού που δίνει και το όνομά της στο εξέχον κρασί της. Όπως είναι γνωστό, συνδέεται κατά κύριο λόγο με την Κεφαλονιά, όντας η μόνη με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Ωστόσο, καλλιεργείται σε μικρές ποσότητες και στα άλλα νησιά του Ιονίου, όπως Κέρκυρα, Ιθάκη και φυσικά στη Ζάκυνθο, όπου αποτελεί ένα μικρό κομμάτι των λευκών καλλιεργούμενων ποικιλιών (κυριαρχούν η Σταφίδα και οι ποικιλίες Σκιαδόπουλο και Παύλος). Επίσης, η Ρομπόλα καλλιεργείται και σε ορισμένες ημιορεινές περιοχές της δυτικής Ελλάδας (Πρέβεζα, Αχαΐα κ.λπ.).

Η ιστορία της ποικιλίας «τραβά» πίσω στα αρχαία χρόνια, οπότε ο μύθος θέλει τον Κέφαλο από την Αττική (ή τη Φωκίδα) να φυτεύει το πολύτιμο κλήμα στην Κεφαλονιά. Η καλλιέργεια της Ρομπόλας αναφέρεται και στη λατινική γραμματεία από τον 16ο αιώνα, επί Ενετοκρατίας και αργότερα στην ελληνική λογοτεχνία του 19ου αιώνα..

Η Ρομπόλα ευδοκιμεί σε σχετικά φτωχά εδάφη με ασβεστόλιθο, σε ημιορεινές πλαγιές που ευνοούνται από το μικροκλίμα της εγγύτητας με τη θάλασσα, με τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού να εξισορροπούνται από τη βραδινή δροσιά και βεβαίως τις μπόλικες χειμωνιάτικες βροχές. Τέτοιες τοποθεσίες, κατά γενική ομολογία, έχουν να προσφέρουν τα Ιόνια νησιά. Τα αμπέλια Ρομπόλας έχουν χαμηλές προς μέτριες στρεμματικές αποδόσεις, δίνουν ρώγα μετρίου μεγέθους, λεπτόφλουδη με ξανθοπράσινο χρώμα και ωριμάζουν προς τα τέλη Αυγούστου, ενώ είναι ευαίσθητα σε ασθένειες (πχ. βοτρύτης) και σχετικά ανθεκτικά στην ξηρασία.

Παλαιότερα υπήρχε σύγχυση για την ταυτότητα της ποικιλίας, αφού η Ρομπόλα είχε θεωρηθεί ότι είναι η ίδια με την Ribolla Gialla της ιταλικής περιοχής Φρίουλι ή την Rebula της Σλοβενίας. Ωστόσο, φυλογενετικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι η ελληνική, επτανησιακή Ρομπόλα αποτελεί ξεχωριστή ποικιλία, έχοντας περισσότερες γενετικές ομοιότητες με το ζακυνθινό Γουστολίδι. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο υπάρχουν σήμερα παμπάλαια αμπέλια, των οποίων η καλλιέργεια παραμένει παραδοσιακή, ήπια και μάλιστα χωρίς τη χρήση ζιζανιοκτόνων, ενώ η αλκοολική ζύμωση κατά την οινοποίηση γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Η Ρομπόλα δίνει χρώμα ανοιχτό χρυσοπράσινο, με μεταλλική οξύτητα και ιδιαίτερα αρώματα που περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή, ροδάκινο, κίτρο, μήλο κ.ά. Η γεύση της «γεμίζει» και δροσίζει, διατηρώντας διάρκεια επίγευσης. Είναι τόσο ξεχωριστή που εξακολουθεί να εντυπωσιάζει κάθε οινογνώστη, επιβεβαιώνοντας επάξια τη φήμη της ως εμβληματική ποικιλία των Επτανήσων.

Συνδυάζεται υπέροχα με θαλασσινά, πιάτα με λευκό κρέας, αλλά ο ζωντανός της χαρακτήρας την καθιστά εξόχως απολαυστική και ως δροσιστικό ποτό.

Ρομπόλα - Ποικιλία λευκού σταφυλιού - Ζάκυνθος
Ρομπόλα - Ποικιλία λευκού σταφυλιού - Ζάκυνθος
Ρομπόλα - Ποικιλία λευκού σταφυλιού - Ζάκυνθος
Ρομπόλα - Ποικιλία λευκού σταφυλιού - Ζάκυνθος
Ρομπόλα - Ποικιλία λευκού σταφυλιού - Ζάκυνθος
Ρομπόλα - Ποικιλία λευκού σταφυλιού - Ζάκυνθος